Greataly

   Traditional Handmade Products

L’Oltrepò Pavese en zijn wijnen

 

Het Oltrepò Pavese gebied ligt in Lombardije ten zuiden van de Po rivier en omvat ongeveer 13.500 hectare met wijngaarden. Oltrepo is de derde Italiaanse DO (Denominazioni di origine) zone na Chianti en Asti en één van de belangrijkste wijn producerende gebieden in Europa voor de productie van mousserende kwaliteitswijn.


 

Oltrepò Pavese is verspreid over ongeveer 100.000 hectare in het gebied van de Apennijnen en pre-apennijnen, bestaande uit heuvels van 200/400 meter hoog, gelegen ten zuiden van de stad Pavia, vormt het een driehoek tussen Piemonte, Liguria en Emilia Romagna.  De uitstekende combinatie van de grond (een aanzienlijke kleisamenstelling in het onderste deel, een substraat van kalkhoudende kiezels in de hogere gebieden) en het klimaat droog in de winter en luchtig in de zomer met grote variaties in temperatuur, maken dit gebied zeer geschikt voor de produktie van uitstekende kwaliteitswijnen. De meest voorkomende druifsoorten zijn Pinot Noir, Barbera, Croatina, Riesling en Moscato.

De productie van topkwaliteit wordt vertegenwoordigd doorde Pinot Noir Spumante, in diverse versies, Rosé DOCG genaamd "Cruasé" , de witte klassieke methode en Charmat, geproduceerd in Brut, Brut Extrabrut en Natuur met een veroudering proces van minimaal 18 maanden.

Pinot Noir Spumante: Brut, in de neus heerlijk fris, fijn, delicaat fruitig (doet denken aan appel en perzik). Op het palet elegante smaak , evenwichtig, met een goede structuur en lange afdronk. Uitstekend als aperitief, bij voorgerechten, hoofdgerechten, gerechten van vis en schaaldieren. De smaak is delicaat, zacht en evenwichtig. De fruitige en bloemige aroma's geven een harmonieuze uitstraling. Fijn, subtiel en elegant.